4.0

Thorgate on tööstusettevõtetele parim digitaliseerimispartner

author

Written by Kreete

June 27, 2023 | 2 min read

Eestis on laialdasi võimalusi tööstuse digitaliseerimiseks ja automatiseerimiseks. Nii mõnelgi ettevõttel on juba pikaajaline ja edukas kogemus traditsioonilise automatiseerimisega, kus vähem efektiivsed lahendused vahetatud innovatiivsete vastu, kuid sellest hoolimata on võimalik ettevõttel suurendada oma tootlikkust või loodavat väärtust elimineerides või mugandades seni ajamahukaid protsesse. Põhieesmärgiks on aidata tööstusettevõtteid nende protsesside automatiseerimises, digitaalsete tehnoloogiate ning robotite kasutuselevõtus kui ka uute lahenduste väljatöötamiseks.

Digitaalse ümberkujundamise ja tööstus 4.0 tavade ajastu defineerib ümber ettevõtete tegutsemisviisi, eriti metalli- ja töötlevas tööstuses. Uuendusliku lähenemise poolest tuntud Eesti metallitööstus peab seda nihet prioritetiseerima kolmel põhjusel: efektiivsuse suurendamine, jälgitavus ja tootlikkuse paranemine.

pexels-anna-shvets-5711092

Tõhusus ja kulude kokkuhoid

Esimene põhjus peitub tohutus potentsiaalis suurendada tõhusust ja kulude kokkuhoidu. Pärandsüsteemid ja manuaalsed protseduurid piiravad tõhususe maksimeerimist. Kasutades digitaalseid teisendustehnoloogiaid, nagu pilvandmetöötlus, andmeanalüütika ja tehisintellekt, saavad ettevõtted toiminguid sujuvamaks muuta, tuvastada ebatõhusust ja vähendada kulusid.

Täiustatud jälgitavus

Teine põhjus on digitaalsete lahenduste pakutav täiustatud jälgitavus. Tööstuses, kus täpsus ja kvaliteet on ülitähtsad, muutub tootmisprotsessi iga aspekti jälgimise ja jälgimise võimalus ülioluliseks. Reaalajas jälgimise ja täiustatud analüütika abil saavad ettevõtted protsesse hoolikalt jälgida, tagades kõrge kvaliteedikontrolli.

Parem tootlikkus

Kolmas ja võib-olla kõige olulisem põhjus on tootlikkuse paranemise potentsiaal. Täiustatud tarkvaralahendused koos asjade Internetiga (IoT) võivad muuta tootmisettevõtete toimimisviisi. Need annavad ülevaate tootmisprotsessi igast etapist alates ressursside eraldamisest kuni töötajate tootlikkuseni, võimaldades ettevõtetel teha teadlikke otsuseid, mis suurendavad otseselt tootlikkust.

Digidiagnostika PMC näitel

Ühena variantidest digitaliseerimise protsessiga alustavale ettevõttele on digidiagnostika. Mitmete tööstusettevõttete jaoks on see just esimene samm, mil pannakse paika võimalikud teekonnad kuidas oma ettevõttes digitaalseid lahendusi rohkem rakendades oleks võimalik tootmise efektiivsust ja/või läbilaskevõimet suurendada. Selle protsessi käigus on ettevõtjal võimalus saada ülevaade võimalikest kitsaskohtadest nii strateegilises juhtimises, ärimudelis, tootmise planeerimises, inimressursi-, kvaliteedisüsteemi-, tootearenduse juhtimises, hankeprotsessis, tarneprotsessis, toote-, pooltoote-, tooraine töötlemise, tagastamise kui ka järelteeninduse protsessis. Selline analüüs võimaldab panna need kitsaskohad ka prioriteetide järjekorda ja saada suurusjärgulise hinnangu võimalike lahenduste tasuvusajale.

PMCga koostöös sai lahendatud väljakutse, kus juba kasutusel olnud raamatupidamissüsteemile lõime töötaja vaatepunktist üles ehitatud süsteemi, mis võimaldas igal meeskonnaliikmel näha just temale määratud töödega seotud infot andes samal ajal müügiosakonnale ülevaate tellimuste valmimise tähtaegadest.

Enne Thorgate'iga töötamist kasutati protsesside haldamiseks raamatupidamistarkvara laohalduseks ja paberkandjal töökäske tootmiseks. Seetõttu korrati sama teavet mitmes erinevas kohas. Üldise juhtimise töökoormuse vähendamiseks ja tegeliku tootmise efektiivsusest parema ülevaate saamiseks töötati välja kohandatud tarkvara, mis integreeriti otse raamatupidamissüsteemi. Lisaks võimaldas see jälgida iga tellimust alates selle loomisest läbi erinevate tootmisetappide - keevitamise, viimistlemise kuni montaaži ja saatelehe või CMR-i loomise süsteemi sees.

Tänu loodud süsteemile sai ettevõte parema ülevaate tegelikust tootmisele kuluvast ajast, keskmisest läbilaskeajast ning ka tootmises mõne aja jooksul esinenud vigade liikidest ja regulaarsusest, võimaldades keskenduda rohkem oma klientidele väärtuse loomisele, mitte igapäevasele haldusele. Kuna süsteem on integreeritud ka raamatupidamisega, siis on kõik tellimuste üksikasjad ühest kohast kenasti leitavad. Näiteks vähenes kogu veoautokoorma CMR-i loomise aeg poolelt tunnilt 10-minutile. Samuti on inventari jälgimine palju kiirem - toote protsessi on võimalik kontrollida kasvõi mobiiliseadest.

Pomemet OÜ PMC on kvaliteetsete tarvikute tootja erinevatele ehitusmasinatele alates energiahaaratsitest, kiirliitmikest, pühkimismasinatest kuni kaevekoppadeni jpm. Eestis asuvast tehasest eksporditakse tooteid peamiselt Baltikumi ja Skandinaavia turgudele.

Kui soovid antud teemal edasi mõtteid vahetada või tunned huvi kuidas Thorgate saaks just sinu ettevõttes efektiivsust tõsta ning kulusid langetada siis võta julgelt ühendust meie võtmekliendihaldur Laura Karindiga kirjutades laura.karindi@thorgate.eu